Kryddor kan vi köpa på många olika ställen. I snabbköpet, på torghandeln, på utlandssemestern eller över internet. Hur uppnår en krydda premiumkvalité?
Det finns förstås många olika faktorer som påverkar om en krydda håller god kvalité eller ej.
Första steget är att skörda vid rätt tillfälle. Det handlar om att låta mognadsprocessen nå så långt som möjligt utan att kryddan blir övermogen eller angripen. Skörd i rätt tid maximerar smak och hållbarhet och förutsättningarna att få en bra produkt.
Torkprocessen är det andra viktiga steget till en perfekt krydda. Här gäller olika regler för olika kryddor, men sköts torkningen på rätt sätt så bevaras kryddans aromer, smaker, dofter och färger på ett fantastiskt sätt. Tyvärr så fuskas det en hel del i det här steget och många kryddor förlorar i kvalité och kontamineras av yttre föroreningar i torkprocessen.
Nästa kritiska steg är transporten. Här liksom i alla andra steg gäller att förvara kryddan torrt, mörkt och väl tillslutet. I en transport kan temperaturen ofta variera kraftigt vilket kan leda till kondens som förstör kryddan på kort tid.
Ytterligare en sak som försämrar en krydda är tiden. En snabbköpskrydda kan vara över ett år gammal när den når hyllan i affären. En torkad krydda är som bäst direkt efter torkningsprocessen och bör användas inom 24 månader för bästa matresultat.
Kolla gärna igenom era kryddburkar hemma. En krydda blir inte farlig efter bäst före datumet, men den förlorar snabbt sin smak, färg och arom. Byt ut alla snabbköpsburkar där bäst före datumet gått ut och beställ hem nya fräscha premiumkryddor för bästa resultat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar