söndag 15 januari 2017
Lammgryta från Punjab
Det här är en klassisk lammgryta från norra Indien. Jag skriver alternativa ingredienser inom parentes för den som vill laga grytan på ett lite blekare svenskt sätt.
3 msk ghee Indiskt klarifierat smör (valfritt annat matfett)
1 st lagerblad
3 st gula grovhackade lökar
2 tsk finriven vitlök kallas vitlökspasta
1 tsk finriven ingefära kallas ingefärapasta
2 st finhackade färska röda chillifrukter
500 g lammkött i grytbitar (eller nötkött om ni vill göra en vanlig köttgryta)
1 krm asafoetida
2 tsk brunt/svart senapsfrö
1 msk punjabi masala kryddblandning (ingefärapulver, vitlökspulver, svartpeppar, kanel, gurkmeja, spiskummin, lagerbladpulver, gult senapspulver.)
1 tsk amchoor mangopulver
0.5 tsk gurkmeja
1,5 tsk salt
3 dl tomatpure
3 dl kallt kranvatten
Hetta upp ghee i en gjutjärnspanna eller gryta på låg mediumvärme. Lägg i asafoetida, senapsfrö, lagerblad, mangopulver och gurkmeja. Rör om så att det inte bränns vid.
När det börjar få färg eller börjar sprätta i senapsfröna tillsätts vitlökspastan, ingefärapastan och chilin med den hackade gula löken.
När allt fått färg tillsätts köttet. Krydda med hälften av saltet = 1 tsk.
Höj värmen för att få en bra stekyta på köttbitarna. Tillsätt eventuellt olja om det blir torrt i grytan.
Häll i kryddblandningen och rör om noga.
Täck köttet med vatten och 0,5 tsk salt och låt koka i två timmar på svag värme under lock. Fyll på med tomatpuré allt eftersom vätskan kokar bort.
Häll i resten av tomatpurén och låt koka i ytterligare en timme.
Smaka eventuellt av med mer salt och kryddor.
Servera med basmatiris.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar