söndag 29 januari 2017

Marockansk kyckling och rotfrukter i ugn med Ras El Hanout


Ras El Hanout är en kryddblandning från Marocko och översätts "kryddmästarens bästa blandning". Här är ett spännande recept på en kycklingrätt så som den serveras i vissa provinser i Marocko. Kryddblandningen har milda toner av nejlika och kryddpeppar.

800 g rotfrukter som du tycker om (sötpotatis, potatis, morot, palsternacka eller rödbeta.)
1 st röd lök delad i fyra delar
3-4 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
1 st citron eller lime i klyftor
olivolja
1 hel kyckling i bitar eller fyra kycklingfiléer

Marinera kycklingbitarna i några timmar före tillagning.
Marinad;
olivolja blandat med;
1 msk ras el hanout
1 tsk timjan
1 tsk korianderblad

Sätt ugnen på 225C grader.
Skala rotfrukterna och skär dem i rejäla bitar.
Lägg dem i en bunke och häll över rikligt med olivolja.
Riv några vitlöksklyftor över rotfrukterna och salta och peppra efter behov.
Lägg i citron/limeklyftorna tillsammans med rödlöken.
Blanda ordentligt och lägg ut på en ugnsfast plåt, gärna med bakplåtspapper under för att underlätta rengöring efteråt.

Grilla rotfrukterna i ugnen i 10 minuter.
Lägg därefter kycklingen på plåten och sätt tillbaka den i ugnen i ytterligare 20-30 minuter beroende på hur stora kycklingbitar du har. Var noga med att allt skall vara genomstekt innan servering.
Pressa den grillade limen eller citronen över kycklingen och servera med sås med sumak och mynta.

Yoghurtsås;
1dl yoghurt (Turkisk eller liknande)
1tsk sumak
1tsk mynta
salt efter behag

Bjud gärna in den lokale kryddmästaren  :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar