onsdag 22 mars 2017

Varför har AllaKryddor inget salt i sina kryddblandningar? Alla andra har ju det.


Salt är en av de fem grundsmakerna och en mycket viktig bärare av andra smakämnen i matlagningen. Överkonsumtion av salt är tyvärr också en av de vanligaste anledningarna till hjärt/kärlsjukdomar och andra i-landsrelaterade problem som ökar allt mer.

Vi skall inte sluta äta salt, men det är viktigt att vara medveten om hur mycket av den varan man stoppar i sig och det kan vara svårt när det finns dolt salt i nästan alla matvaror. En stor bov är kryddblandningar och särskilt grillkryddor. Det är vanligt att producenter späder ut kryddblandningen med 25-50% salt och på detta läggs sedan smakförstärkare, ofta olika sorters glutamat, färgämnen, klumpförebyggande medel och ibland olika sorters stärkelse.

Vi har valt att bara ha 100% naturliga råvaror i alla kryddburkar oavsett om det är kryddblandningar eller enskilda kryddor. Råkar ni få en liten klump i burken så är den lätt att krossa genom att skaka burken lite precis som man gjorde förr i tiden.
Vi tillsätter inget salt i kryddblandningarna. Våra kunder är tillräckligt kompetenta att själva få välja hur mycket salt som skall komma i grytan eller på revbensspjällen.

För de som vill ha en utgångspunkt för hur mycket salt som bör användas gjordes en skrift om detta 1975 av Elsa Haglund där hon utgår från praktiska experiment utförda av H.Gyllensköld. Ni hittar ett utdrag av denna text här "Om konsten att salta" som är mycket läsvärt.
Några tumregler att utgå ifrån;
  • Stekt köttfärs, ca 1 tesked per 500 gram färs.
  • Grönsaksvatten, 1 liter vatten och 4 teskedar salt till 500 gram färska grönsaker.
  • Kokkött, ca 2-3 teskedar salt till varje kilo köttråvara.
Kom gärna med kommentarer om era egna tumregler gällande salt. Hur mycket salt har ni t.ex. i potatisgrytan?

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar