fredag 10 mars 2017

Aloo gobi - Indisk potatis och blomkål


På ett indiskt serveringsbord står ofta en rad skålar med olika, ofta vegetariska, rätter som kompletterar varandra och sammantaget ger gästen en symfoni av smaker och texturer i symbios.
Aloo gobi är en av dessa rätter som mycket väl kan serveras som en fristående rätt men som vanligen tillhör en del av ett större indiskt smörgåsbord.
Aloo är potatis och gobi är blomkål på hindi. Rätten är vanligast förekommande i nordvästra Indien.
Aloo gobi är mycket lättlagad och rekommenderas varmt, särskilt som sidedish till en mustig indisk curry.

2-3 potatisar
1 blomkålshuvud
vegetarisk olja
1 tsk brunt senapsfrö
1 tsk nigella kalonji frö
1tsk gurkmeja
2 msk krossade curryblad
1 msk finriven färsk ingefära
1 tsk finriven färsk vitlök
1 tsk chilipulver
1 tsk amchoor mangopulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk svartpeppar
1 msk bockhornsklöverblad
salt

Dela varje potatis i fyra delar.
Koka potatisen i saltat vatten ca 10 minuter så att den fortfarande är ganska hård.
Under tiden kokas blomkålen delad till 8 buketter i saltat vatten i separat gryta försiktigt i ca 5 minuter.
Häll av men spara lite vätska på botten av varje kastrull och sätt åt sidan.

Hetta upp en stekpanna som har lock, till medelvärme. Lägg i ett par matskedar olja.
Lägg i senapsfrö och nigella och rör om. När senapsfröna börjar sprätta kan curryblad, gurkmeja, riven vitlök och ingefära tillsättas. Rör så att kryddorna inte bränns. Tillsätt eventuellt mer olja om det blir torrt.

Lägg i blomkålsbuketter i stekpannan. Sprid chilipulver över blomkålen.
Häll i lite av spadet från potatis och blomkål så att stekpannan inte är helt torr.
Skruva ned kokplattan till låg värme, rör om och lägg på lock.
Låt koka i 5 minuter.

Höj värmen igen så att vätskan försvinner och lägg i potatisen för att steka utan lock i 2-3 minuter. Addera olja om det behövs.
Strö över resten av kryddorna, rör runt och smaka av med salt.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar